Verkstad eller fixa själv?

När bilen börjar krångla, vad kan man göra själv och vad borde man lämna över till en verkstad?

Service

En stor bilservice görs bäst av en verkstad, men en mindre service kan man lika gärna göra själv.

En god service innebär att man tömmer ut den gamla oljan och fyller på ny. Kom ihåg att samla upp oljan i en behållare, detta får man absolut inte spola ned i avlopp! I och med ett oljebyte, ska man också byta filtren så gammal smuts inte sprids runt i motorn.

Du kan också kolla upp om du behöver byta tändstiften. Det finns flera videos på nätet som du kan titta på för att lära dig hur man byter dessa.

Reparera bilen

Om bilen behöver repareras, borde man besöka en verkstad. För att hitta rätt verkstad och vara säker på att få en tid, återkommer vi till nätet.

Visst finns det reparationer som man kan göra själv, men det betyder oftast att man ska vara bilkunnig sedan tidigare. Annars kan det ta onödigt lång tid och man riskerar göra fel.

Byta däck

Att gå från sommar- till vinterdäck och tvärtom behöver inte betyda att man ska åka till verkstaden. Däckbyten går att göra själv, man ska bara komma ihåg att placera däcken rätt. Följ instruktionerna och pilarna på däcken. Om det är förra säsongens däck ska man lista ut vilka som har den bästa mönstringen och sätta dem baktill på bilen.

När däcken är bytta ska man kontrollera lufttrycket i dem och se till att det är jämnt för bra balansering. Under de första tio milen kan man vara lite mjukare på bromsen för att se till att däcken sitter bra, sedan gör man en sista åtdragning av muttrarna.