Byta bromsbelägg på bilen

Av alla bilens delar är bromsarna en av de som utsätts för mest slitage. Detta slitage kommer huvudsakligen från att vi startar och stannar. Ju mer man kör sin bil i stadsmiljö desto oftare kommer man därför behöva byta bromsbeläggen. Och medan detta först kan låta som ett komplicerat byte är det faktiskt rätt så enkelt.

Först av alla gäller det att köpa nya bromsbelägg. De kan lätt hittas i en välsorterad webbutik, men var noga med att bromsbeläggen faktiskt passar till bilmodellen innan. Tänk också på att det är skillnader mellan bromsbelägg för fram- och bakaxeln. Inga specialverktyg behövs för att kunna göra detta byte. Följ bara dessa steg:

  1. Lyft upp bilen med en domkraft.
  2. Ta av hjulet (ett åt gången).
  3. Lossa på skruvarna som håller oken på plats. Detta blottar bromsbeläggen.
  4. Ta ut bromsbeläggen under klämman, av från hjulet.
  5. Använd klämmorna som kom med de nya bromsbeläggen och klicka fast dem på plats.
  6. Montera fast däcket igen och upprepa processen för varje hjul.
  7. Testa slutligen bromsarna för att vara säker på att de fungerar bra.

Om kolvarna förhindrar de nya bromsbeläggen att fästas kan de tryckas bak med en C-klämma. Var försiktig att inte skada gummit runt kolvarna i detta steg. Tryck stadigt och undvik plötsliga rörelser.

Har bilen nyligen servats finns risk att bromsvätskan är full. Detta är självfallet något positivt, men när man ska trycka bak kolvarna kan bromsvätskan spillas ut. Titta därför i huvudcylinderns behållare och kontrollera nivån innan. Är det fullt kan lite av vätskan först avlägsnas med en gummislang. Se bara till att inte tömma den under miniminivån. Detta är markerat på huvudcylindern.

Om något annat problem dyker upp under tiden kan det vara bäst att låta en riktig mekaniker ta en titt på bilen. Tänk på säkerheten framför allt.