Ta körkortet

Att ta körkortet är idag långt ifrån en enkel procedur, både när det kommer till inlärning, engagemang och ekonomi. Det är därför viktigt att den som eftersträvar ett körkort tar detta på allvar och inte lämnar någonting åt slumpen. Så länge det rätta drivet finns är dock chanserna stora att inom relativt kort tid kunna ha ett körkort i sina händer.

När vi talar om att ”ta körkortet” menar vi självfallet det B körkort som du behöver för att få köra personbil och lätt lastbil som svensk medborgare på våra svenska vägar. Redan vid 16 års ålder får du enligt lag börja övningsköra, men det krävs dock att både du och din handledare ser till att gå en utbildning tillsammans som säkerställer att övningskörningen blir så bra och säker som möjligt. När utbildningen väl är avklarad är vår rekommendation att inledningsvis lägga det absolut största fokuset på att lära sig att manövrera bilen. Det är självfallet även viktigt att den som övningskör har viss kunskap om en del teoretiska delar, till den punkt att övningskörningen kan ske så säkert som möjligt, men annars bör som sagt det inledande fokuset ligga på att lära sig att köra bilen. Det kan även vara bra att kasta in någon eller några tidiga körlektioner på körskola, så att de kan lära dig vissa saker rätt redan från början. Annars kan du komma att behöva korrigera vissa saker i ditt körsätt som redan börjat sätta sig i ryggraden, något som kan vara problematiskt för en hel del människor.

När du börjat känna dig bekväm med din körning och din handledare också anser att du börjat köra allt bättre, börjar det då bli dags att sätta in en extra växel. Vid denna punkt rekommenderar vi att återigen ta kontakt med en körskola och boka in allt som behövs för att du ska kunna nå ditt körkort. Vi talar om körlektioner, risketta och risktvåa, teoriprov, samt uppkörning. Sedan är det bara att hänge den närmaste tiden åt fullo till körkortet. På så vis ger du dig själv optimala förutsättningar att lyckas, så det handlar alltså om en intensivare period av förberedelser för att sedan kunna skörda frukterna av dina ansträngningar. En bra deal om du frågar oss!

Den som vill läsa mer om hur du bör gå tillväga när du är på väg att skaffa körkortet kan göra så på fordonskurser.se, som har bra koll på både B körkort och andra sorters fordonsutbildningar.