Förbered bilen inför vintern

Att ha en fullt fungerade bil är en stor bonus året runt, men när vintern kommer och knackar på slipper man ju ännu hellre otrevliga överraskningar när kommer just till bilen. Här kommer några bra tips för hur man bäst förbereder sin bil inför vintern.

  1. Kontrollera mönsterdjupet. Innan man sätter på vinterdäcken bör man kontrollera att mönsterdjupet är minst 3 mm. Har de slitits ned under detta kan de ge sämre grepp på hala vägbanor och bör därför bytas ut.
  2. Kontrollera batteriet. Detta är speciellt viktigt att göra om man kör många men korta sträckor. Att mäta spänningen är något man oftast kan göra på macken. Är det lågt kan man ladda det över natten, men det kan också vara bra att se till att få några längre sträckor körda. Mellan 5 och 10 mil är en bra sträcka.
  3. Testa bromsarna. En bil med dåliga bromsar är en fara för föraren och passagerare, men även för alla andra bilar runtikring. Se därför till att testbromsa regelbundet innan och efter första snön kommer. Verkstäder att man dessutom bör göra en årlig kontroll av bromsarna. Något många inte verkar göra.
  4. Kontrollera kylaren. Beroende på var i landet man bor ska kylarvätskan kunna hantera antingen -20°C eller -40°C. Om man bor långt söderut är detta extra viktigt att tänka på om man reser långt norrut under vintern. Detta är också något man ofta kan göra på macken genom att låna en glykolprovare.
  5. Testa torkbladen. Under sena hösten och tidigt på våren är det ju en hel del regn och slask som landar på rutan (för att inte tala om alla löv). Och detta är tiden då torkbladen verkligen får arbeta. Man brukar säga att det är bra att byta torkbladen en gång om året, och för bästa effekt är det ju då bra att ta för vana att byta dessa i mitten eller mot slutet av hösten.